Lingirada: Võrumaa Kutsehariduskeskus > Kokkuvõtted (ERASMUS+) > Laura ja Jekaterina välispraktika Saksamaal

 
 

Laura ja Jekaterina välispraktika Saksamaal

 

Erasmus+ on programm, mille toetusel on võimalik minna praktikale teistesse Euroopa riikidesse. Meile, Võrumaa Kutsehariduskeskuse ärikorralduse teise kursuse õpilastele, anti suurepärane võimalus minna kaheks nädalaks Saksamaale välispraktikale.

2016. aasta sügisel sooritasid meie koolis oma välispraktikat õpilased Saksamaalt. Muuhulgas tutvustasid nad ennast, oma kooli ning ka põgusalt Saksamaa haridussüsteemi. Nii tärkas suurem huvi Saksamaa ja selle kultuuri vastu ning tekkis mõte: “Aga miks mitte ka ise proovida sooritada praktika välisriigis?”

Mõnda aega hiljem kuulutati  koolis välja konkurss välispraktikale kandideerimiseks. Mina, Laura, mõtlesin, et prooviks, täidaks avalduse ja kõik muu vajaliku. Seda kõike, kuna arvasin, et ma nagunii valituks ei osutu. Läksid mööda mõned nädalad, kui minu juurde tuli Jekatarina ja ütles, et meie oleme need, kes saavad Saksamaale sõita. Oi neid emotsioone! Tundsin end kui väike lasteaialaps. Saksamaale minek oli olnud mu ammune unistus ning nüüd see täituski. Leidsime samuti, et see on ideaalne võimalus tulla välja oma mugavustsoonist, tutvuda kultuuriga, koolisüsteemiga, leida uusi tuttavaid. Samuti saame praktika ajal panna ennast proovile võõras keskkonnas ja arendada võõrkeeleoskust.

Saksamaale sõitsime AirBalticuga. Lend sujus hästi. Juba Saksamaa piiri ületades vaatasime, suud ammuli, vaadet, mis meile lennukist avanes. See oli imeline – need mäed ja loodus lummasid meid kohe. Edasi liikusime lennujaamast rongiga, kuid õhtupimeduses ei saanud me ümbritsevat loodust nautida. Kohale jõudsime peaaegu südaööl ja meid saadeti ilusti kooli lähedal olevasse ühiselamusse. Ühiselamu oli väga kena ning tubade eest hoolitses igapäevaselt koristaja. Lausa luksus!

Esimese nädala veetsime Kaufmännische koolis tundides käies. Olime mõlemad vaimustuses Saksamaa koolisüsteemist, õpilaste innukusest osaleda diskussioonides ja tundides ning motivatsioonist õppida. Erilist tähelepanu pöörati sellele, et koolis oli rangelt keelatud nutitelefonide kasutus tundide ajal (üldiselt korjati/pandi tunni alguses kõik telefonid kastikesse ja koolis puudus Wifi). Isegi tänava peal niisama jalutades ei tahtnud telefoni välja võtta, sest inimesed suhtlesid seal omavahel ja telefonis olemine oli lausa piinlik.

Jekatarina – praktika DPD-s

Kollektiiv oli väga sõbralik ja võtsid mind omaks (eriti juhataja). Sain olla erinevates osakondades: klienditeeninduse osakond, logistika osakond ja osakond, kus tegeleti arvete ja nende maksutähtaja kontrollimise, e-kirjadele vastamise, kõnedele vastamise, posti ja pakkide õigsuse kontrollimise, sorteerimise ja klientidele toimetamiseni. Praktikaettevõttes tegin paberi-, skaneerimise- ning sorteerimistöid.

Jekaterina praktika DPD-s
Jekaterina praktika DPD-s

Laura – praktika AutohausSüdstern – Bölle-s 

Sealsed inimesed võtsid mind väga hästi vastu ning mulle anti põhjalik ülevaade ettevõttest ning seal töötavatest inimestest. Peamiselt sain tegeleda sõidukite dokumentide sorteerimise ja arhiveerimisega, sain proovida ka lepingute skaneerimist arvutisse ja arvete kandmist Exceli tabelisse. Põgusalt tutvustati mulle ka töökoja osakonda. Kuna minu praktika juhendaja pidi käima nädala sees vahepeal koolis, siis sain ka mina seal kaasas käia ning näha veel, kuidas õpetamine ja õppimine Saksamaal käib.

AutohausSüdstern – Bölle-s
Laura praktika AutohausSüdstern – Bölle-s

Kahjuks ei saanud me Jekatarina haigestumise tõttu nädalavahetusel Saksamaad avastama minna. Kuid argipäeviti, pärast kooli või praktikat käisime imeilusat vanalinna avastamas ja muidu linna peal uudistamas. Ainuüksi juba see oli meie jaoks imeline.

Vanalinn
Vanalinn

Meile meeldis, kuidas loodus ja keskkond meie ümber oli puhas ja kõik hoolitsesid selle eest. Isegi muru oli rohelisem kui unenägudes. Samuti köitis meid arhitektuur. Tagasi sõites saime veelkord nautida loodust, mis röövis meie hinge ja jäi mälestustesse väga eredalt.

Viljapuud õites
Lummav loodus

Oleme sellest välispraktikast ja Saksamaast siiani nii vaimustuses ning sooviks väga tagasi minna ja kõike seda uuesti läbi teha. Tundsime, et kaks nädalat oli ikka väga lühike aeg ning oleksime tahtnud kauemaks jääda.

Me innustame kõiki õpilasi osalema Erasmus+ programmis. Pole vaja karta ega kõhelda. See annab nii palju uusi sõpru, kogemusi ja elamusi. ​

 

Jekaterina Kolosova
Laura Sügis

 

Sildid: , , , ,

Kommenteerimine on suletud

Vabandame, kuid sellele postitusele ei saa jätta kommentaare.

Pildikesi galeriist

omalooming_025 svjatavatra_009 IMG_7617 Rammumees2016_04

Arhiiv