Lingirada: Võrumaa Kutsehariduskeskus > Uudised > VKHK turismi- ja toitlustuskorralduse üliõpilased osalesid Võru Valio juustulao avamisel

 
 

VKHK turismi- ja toitlustuskorralduse üliõpilased osalesid Võru Valio juustulao avamisel

 

Käesoleva aasta 5. juunil avati pidulikult Võrus Valio juustuladu.

Võru Juustutööstuse traditsioonid ulatuvad 1968. aastasse ning sellega on juustutööstus üks Eesti kogenuimaid juustutootjaid.

Parmesanilaadse juustu tootmine sai alguse Võrus 2001. aastal. Tegu on väga pika traditsiooni ja kindla tootmisviisiga juustutootmisega. Väga oluline sellise juustu juures on õiged laagerdumistingimused. Tänaseni valmistati 35 kilo kaaluvad juustukerad Võrus valmis ja siis viidi need Itaaliasse Parma linna keldritesse laagerduma. Juustu laagerdatakse 10 või 20 kuud. Eesti tarbijani jõuab juust brändi nimega Valio Forte ja Valio Forte Speciale. Alates 2004. aastast kuulub Võru juustutehas Valiole. Viimasel ajal on Forte juustu tarbimine oluliselt kasvanud. Tänu tootmismahu suurenemisele tehti vajalikud investeeringud. Forte juustu tootmisprotsessis tähendab see seda, et nüüdsest toimub juustu valmimine Võrus, mitte Itaalias.

Juustulao_avamine
Fotol Võrumaa Kutsehariduskeskuse tublid teenindajad

Võrumaa Kutsehariduskeskuse turismi- ja toitlustuskorralduse üliõpilaste ülesanne oli korraldada Valio juustutehase külalistele toitlustamine. Kuna peamiselt tutvustati parmesani-tüüpi juustu valmistamist, siis kasutati Forte juustu peaaegu igas roas. Külalistele pakuti eelroaks kõrvitsapüreesuppi fortega, pearoaks kanapalle pestotäidisega, forelli-forte conchiglionisid, värsket salatit Võrumaalt pärit Mustangi talu maasikatega ning magustoiduks rabarberivahtu. Suupisteteks valmistati erinevaid käsitsi valmistatud trühvleid, suitsupeekoni-juustuvahvleid ning muidugi pakuti laias valikus Valio juustutooteid.

Pikk päev täis toiduvalmistamist ja teenindust möödus edukalt ning üliõpilased lahkusid ürituselt positiivsete emotsioonidega. Ürituse läbiviimist juhendasid õpetajad Silvi Pihlakas ja Kristel Koddala. Järgmiste katsumusteni!

 

Janika Turbel, TT-12

Sildid:

Kommenteerimine on suletud

Vabandame, kuid sellele postitusele ei saa jätta kommentaare.

Pildikesi galeriist

tisler086 rammumees2013-246 7080026 rammumees14024

Arhiiv