Lingirada: Võrumaa Kutsehariduskeskus > Uudised > Kos ja kuis tuu tsirk eläs?

 
 

Kos ja kuis tuu tsirk eläs?

 

pesakastidKIK toel käima läinud projektis „Keskkonnahariduslikud programmid Võrumaa ja Põlvamaa koolide õpilastele kevadel 2014“ raames tuli Võrumaa Kutsehariduskeskus välja uudse programmiga „Kos ja kuis tuu tsirk eläs“, mille sihtrühm on eelkõige 5.-9.klassi õpilased. Õppepäevad toimusid ajavahemikul 23.märts-10.aprill 2014. Õppeprogramm koosnes kahest osast, esmalt loeng lindudest ning peale seda said õpilased minna pesakasti meisterdama.

Enne loengut tehti Võrumaa Kutsehariduskeskuse tehnomajas väike tutvustav ringkäik, kus sai tutvuda maja ning õppimisvõimalustega. Õpilastele pakkus suurt huvi erinevad masinad ja mida nendega teha saab.

Lindude loengus tutvustas Lasse Virolainen mitmeid linde, näitas pilte, rääkis rännetest ja pesitsemisest. Lassel oli kaasas mitmeid erinevaid pesakaste, mis ta ise on valmistanud.

Kõige põnevamaks osaks selles programmis hindasid nii õpetajad kui õpilased võimalust ise pesakast valmis teha. Paari peale valmis üks pesakast, mis sobis kuldnokkadele. Tööde juures aitavasid nõu ja vajadusel ka jõuga nii Lasse kui ka Võrumaa Kutsehariduskeskuse õpetajad Arvi Lokk, Vaito Heinsoo, Jörgen Dobris ning Rommi Viitkin.

Pesakastid valmisid hööveldamata lauast. Esmalt saagisid õpilased välja sobiva suurusega seinad, peale seda puuriti auk linnu sissepääsuks ning edasi valmistati põrand ning katus.

Pesakastid võeti endaga kaasa ning õpilased otsustavad, kuhu need üles pannakse. Enamus osalenud koolidest on pesakastid üles pannud kooli lähedusse puude otsa. Antsla Gümnaasiumi õpilased panid omavalmistatud pesakastid näiteks üles Kasumetsa matkarajale, Osula kooli õpilased aga oma kodude juurde. Antsla kooli õpilased kirjutasid pesakastidele ka valmistajate nimed, et näha, kelle kastid saavad kõigepealt endale elanikud – ehk kelle kastid on lindudele meelepärasemad.

Õppeprogrammil osales üle 130 õpilase 7 erinevast koolist Põlva- ja Võrumaalt. Kokku valmistati ligikaudu 90 pesakasti.

 

Kristi Toom
projektijuht

Sildid: ,

Kommenteerimine on suletud

Vabandame, kuid sellele postitusele ei saa jätta kommentaare.

Pildikesi galeriist

noormeister2013-023 rammumees2013-002 rammumees14027 IMG_7615

Arhiiv