Lingirada: Võrumaa Kutsehariduskeskus > Uudised > VKHK hoidiste messil

 
 

VKHK hoidiste messil

 

Septembrikuu on sügislaatade kuu. Ütlust „Igal oinal oma mihklipäev“  teavad kõik. Mihklipäevale pühendatud laatasid toimus üle Eesti. Olustveres on traditsiooniks kujunenud HOIDISTE MESS. 29. septembril esindas VKHK –d  Silvi Pihlakas ja täiskasvanute koolituse endised õppijad.  Kaasa sai võetud kaks korvitäit erinevaid hoidiseid. Tagasi ei toonud ühtegi. Huvi hoidiste retseptide vastu oli elav.  Heal perenaisel on retseptid pea ja käe sees, seega juttu jätkus hoidiste valmistamise teemal kogu messi ajaks. Näpu vahele polnud aga midagi pista – kodutöö tegemata. Järgnevalt on esitatud enim huvi tuntud hoidiste retseptid:

Tikrimarinaad lihale

3 kg tikreid

Umbes 1 kg suhkrut

4 tšillikauna

Pisut nelki, vürtsi ja 1 kaneelipulk

1 spl soola

400 ml vett

Keeda vürtsid veega läbi ja kurna, lisa saadud vedelik tikritele ja keeda pehmeks, püreeri. Lisa püreele suhkur, sool ja hakitud  tšillipipar ja keeda umbes 5 minutit. Tõsta ettevalmistatud purki ja sulge õhukindlalt.  Liha marineerimiseks lisa maitse järgi purustatud pipart.

Kabatšokisalat

2 kg kabatšokke

4 sibulat

1,2 kg tomateid

4 küüslauguküünt

petersellilehti, tilli

1 kg porgandeid

4 spl soola

1 tl musta pipart

2 sp suhkrut

2 sl 30% äädikat

8 sl õli

Koori kabatšokid ning lõika 1 x 1 cm suurusteks kuubikuteks, prae pannil õlis. Purusta küüslauk ja riivi porgandid peenema riiviga. Tükelda tomatid ja sibulad. Pane kõik ained potti ning lase tasasel tulel 1-1,5 tundi keeda. Tõsta salat kohe kuumadesse purkidesse ning sule korralikult.

Pohla- õuna-astelpajumoos

1,5 kg pohli

1,5 kg puhastatud tükeldatud õunu

0,5 kg astelpaju

1 kg suhkrut

2-3 dl vett

Vesi potti , lisa õunad, pohlad, kuumuta, kuni sisu on kuum. Lisa suhkur, viimasena astelpajumarjad.

Marineeritud kukeseened omas mahlas

5 l seeni panna keema soolalahuse veega. (200-250g vees lahustada 6 tl jämedat soola, nii saab prahi soolast kätte). Kui seened omas mahlas on natuke keenud, lisada maitseained:

4 sl äädikat

1,5 tl suhkrut

20 tera pipart

2 loorberilehte

Keeta 3-4 min, kohe purki, loorberilehed välja võtta.

Kapsasalat

värske kapsas 2,5 kg

porgand 0,5 kg

mugulsibul 0,5 kg

paprika 0,5 kg

küüslauk 1 terve pea

suhkur 100 g

jäme sool 2 sl

äädikas 30%

toiduõli

Seene -kapsahautis

värske kapsas

sibul

porgand

küüslauk

tomat

kupatatud seenetoiduõli

sool

suhkur

pipar

Hauta kapsas õlis, lisa passeeritud porgand, sibul, küüslauk ja kuumutatud tomatid. Lisa seened. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga. Kuumalt kuumadesse purkidesse ja sulgeda.

Kollased kabatšokid

2 kg kabatšokke

500 g sibulaid

1 tl jahvatatud pipart

0,5 l 9% äädikat

1 kg suhkrut

2 pl soola

20 g karrit

Vala kabatšokikuubikutele ja sibulatele veega pooleks lahjendatud äädikat, lisa pipart, suhkrut, soola, karrit. Sega salat läbi ja jäta toatemperatuurile 12-16 tunniks tõmbama. Siis kuumuta salat koos eraldatud vedelikuga umbes 5 minutit ja tõsta  kuumutatud purkidesse. Sule purgid kohe õhukindlalt.

Seeneseljanka

2 kg omas mahlas hautatud (need, mis ei vaja kupatamist) või kupatatud  segaseeni (ribadeks lõigatud)

0,8 kg sibulaid (ratasteks)

0,5 kg porgandeid (jämedalt riivitud)

0,8 kg tomatit (1 cm tükkideks)

300g toiduõli

tubli peotäis tilli (hakitud)

2 sl soola

3 sl suhkrut

1 sl 30% äädikat

200 ml vett

Hauta sibul õlis poolpehmeks, lisa vesi. Lisa pannil õlis kuumutatud porgand, seejärel seened ja tomatid. Lase tasasel tulel, kaane all umbes 20 min haududa (sega vahepeal). Lisa sool, suhkur ja till ning lase veel umbes 10 min. haududa. Kõige lõpus äädikas ja pane kuumalt purkidesse.

Marineeritud oad

võioad

valge palsamiäädikas

30% äädikas

küüslauk

suhkur

sool

terapipar

Keeda soolaga maitsestatud vees tükeldatud ube, kuni on veel krõmpsud. Eralda pinnalt vaht. Lisa sool, suhkur , pipar ja äädikas. Kõige lõpus küüslauk. Kuumalt purkidesse ja sule õhukindlalt.

Sildid: , ,

Kommenteerimine on suletud

Vabandame, kuid sellele postitusele ei saa jätta kommentaare.