Lingirada: Võrumaa Kutsehariduskeskus > Uudised > Võrumaa tehnikaringi avapäeval tutvuti bagi ja robotitega

 
 

Võrumaa tehnikaringi avapäeval tutvuti bagi ja robotitega

 

Eelmisel reedel (21.09) kogunesid Võrumaa Kutsehariduskeskusesse tehnikahuvilised Võru- ja Põlvamaalt, et alustada uut tehnikahooaega.

Päeva alustati bagi presentatsiooniga. Kavas oli näidata masina kõiki omadusi, kuid ehitatud hüppeküngas suunas bagi nina maasse ja kahe kukerpalli järel oli tarvis esikonstruktsiooni metallitöökojas siluda. Avapäeval polnud muidugi esimene kord selle sõiduki tugevust proovida.

 

Eelmisel õppeaastal alustas rühm 10 õppuriga, masina ehitamisel osales 6 VKHK õppurit, kes nimetasid end MPB- teamiks: Olar Teras, Henri Jõgi, Aleks Tsvetkov, Kusti Urbanik, Hardi Salu, Kristjan Kimmel.

Juhendaja Jaanis Tigas tutvustas ka uue hooaja plaane. Sel aastal on plaanis juba olemasoleva maastikusõiduki parendamine, ühtlasi on kavas juba uue masina projekteerimine, konstrueerimine ja valmistamine. Uhkem eesmärk on tehnikaringil ehitada ise robotmuruniiduk.

Robotihuvilised tutvusid kõigepealt tehnomaja võimalustega. Juhtivõpetaja Andrus Luts ja kutseõpetaja Aivar Kalnapenkis näitasid pinke, mis õppekohas olemas. Huvilisi oli tulnud Põlva ÜG-st, Johannese koolist Rosmalt, Kääpa ja Puiga põhikoolist, otse loomulikult ka Võrumaa Kutsehariduskeskuse õppurid, ühtekokku 40 robootikahuvilist.

Esmalt tutvustas robotiteatri eestvedaja Ramon Rantsus eelnevalt kokkupandud roboteid ja näitas, mis nendega teha saab.

  

Edasijõudnud läksid juhendaja Lembit Pähnapuuga järgmisesse töötuppa, kus õpiti kodulaborite ja hobilaborite võimalusi. Kodulabor asub kohvris, sellega saab liikuda ühest kohast teise, kuid saab ka kodust video vahendusel robotit juhtida. Hobilabori võimalus on ka ise elektroonikaskeeme luua ja monteerida, st joonistatakse skeemid ja arduiino põhjal ehitatakse erinevaid süsteeme.

Tehnikaringi sügishooaja lõpetab Robotex 2012 Tallinnas, kus tänavu võisteldakse robotijalgpallis, joonejärgimises, Mini Sumos ja LEGO Sumos.

Robootikaringi üks juhendajatest Urmas Heinaste tundis head meelt, et robootikaringis osalejate arv pole mitte kahanenud, vaid lausa kasvanud. Kevadeni on muidugi veel aega, siis loetakse tibud üle, kuid põnevaid kohtumisi on kindlasti oodata noorte robotivõistlustel kui ka rahvusvahelistel robotivõistlustel.
Tehnikaringi kevadhooaja finaal on Riias toimuv Baltic Robot Sumo 2013 rahvusvaheline võistlus, millele eelneb 30. märtsil Võru Roboti Tsõõr 2013 Võru Spordihallis. 

Parimad noored (10-15) LEGO robootikud saavad osaleda Eesti esinduse koosseisus FLL suurvõistlustel Legolandis.

Artikkel on avaldatud ka ajalehes LõunaLeht

 

Ülle Sillamäe

Sildid: , , ,

Kommenteerimine on suletud

Vabandame, kuid sellele postitusele ei saa jätta kommentaare.

Pildikesi galeriist

sober11_037 omalooming_091 noormeister2013-005 rammumees2013-143

Arhiiv